Akutplacering & Akutboende

När du behöver placera någon akut på ett akutboende

Ibland kommer du kanske i kontakt med personer som utsätts för hedersvåld eller våld i nära relation. Kvinnor och män som av olika anledningar behöver fly från sitt hem och söka skydd. När de lämnar sina hem sker det ofta skyndsamt och de får sällan med sig många tillhörigheter, många lider av stark stress. I såna lägen behöver de både en trygg adress och omvårdnad. Här kan vi hjälpa med en akutplacering på ett akutboende.

 

En kvinna håller upp sin hand som ett stopptecken.

Så här går en akutplacering till

Behöver du ordna en akutplacering kan du ringa oss, dygnet runt alla dagar i veckan. För att hitta rätt boende behöver ni berätta för oss vilket skyddsbehov som klienten har. När vi har haft vår första kontakt hämtar vi upp personen på en överenskommen plats. Hon eller han tas till ett tryggt, skyddat boende någonstans i Sverige. Vi har akutboenden runt om i landet och väljer alltid det som passar personen bäst.
Det viktigaste är att först få bort personen från faran, var hotet än kommer från. Med tak över huvudet och mat i kylskåpet på hemlig ort kan hon eller han andas ut och få samla tankarna.
Nästa steg är att vi utvärderar vilka ytterligare stödinsatser som personen behöver. Det kan till exempel vara stödsamtal eller hjälp med att fixa kläder och hygienartiklar.

Du som uppdragsgivare är med varje steg i hela processen. Vi har stor vana av att placera personer i akutboende och förstår vad du behöver för dokumentation och information från första stund. För snabb hjälp, ring oss på 076-812 26 50.